Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Positivisme belangrijk in leefstijlvoorlichting

Voorlichting over gezond gedrag lijkt haar doel voorbij te schieten. Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich het meest aangesproken als juist de positieve gevolgen van gezonde levensstijl wordt benadrukt.

Dat blijkt uit het TNS NIPO-rapport 'Kun je gezond genieten?' dat in opdracht van de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) is geschreven.

 
Gevaren van ongezond gedrag
46% van de ondervraagden constateert dat de aandacht op tv en radio voor gezond gedrag vooral gericht is op de gevaren van ongezond gedrag.
Bijna de helft (48%) voelt zich het meest aangesproken als voorlichting meer de nadruk zou leggen op de positieve gevolgen van gezond leven.
 
Moeilijk vol te houden
In het onderzoek is specifiek gevraagd naar de motivatie die mensen halen uit de combinatie genieten en gezondheid. Hoewel bijna iedereen vindt dat genieten altijd een positieve invloed heeft op de gezondheid, noemt 68% het makkelijk om gezond gedrag en genieten met elkaar te combineren.
Bijna 30% vindt dit juist moeilijk en meer dan de helft heeft er moeite mee om dingen vol te houden die ze niet leuk vinden, maar die wel goed zijn voor de gezondheid.
 
Week van de Gezondheid
Uit eerder onderzoek van Ruut Veenhoven, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, bleek al dat er een relatie bestaat tussen gezondheid en geluk. In zijn rapport 'Gezond Geluk' kwam naar voren dat gelukkige mensen langer leven, onafhankelijk van eerdere gezondheid.
Vandaag begint de Week van de Gezondheid, een initiatief van de NPHF. Het thema dit jaar is - hoe kan het ook anders - Geniet van Gezondheid.

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.