Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mogelijk garantie op operatie in Nederland

Een tijdje garantie op een operatie: een aantal Nederlandse ziekenhuizen denkt erover om dat in te voeren.

 
De kosten van eventuele complicaties die na of tijdens een operatie optreden, zullen dan door het ziekenhuis gedragen worden. Dit principe geldt gedurende een garantieperiode, zoals die ook op bijvoorbeeld huishoudapparatuur zit.
 
Kwaliteit van zorg
Het Westfries Gasthuis in Hoorn is één van de ziekenhuizen die spelen met het idee van garantie op operaties. Dit principe komt uit Amerika, waar de operatiegarantie de kwaliteit van zorg verhoogd heeft. Minder patiënten kwamen na een operatie op de IC terecht en het gemiddeld aantal opnamedagen nam af, liet de New York Times weten.
 
Positief
Directeur Hugo Keuzenkamp van het Westfries Gasthuis wil zo snel mogelijk gaan praten met verzekeraar Univé en de Zorgautoriteit. 'Twee jaar geleden zijn er al gesprekken gevoerd over een dergelijke garantie, maar die zijn toen niet doorgezet', aldus Keuzenkamp. 'Wij verwachten dat we snel kunnen beginnen met een dergelijke garantie voor bepaalde ingrepen.' Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is positief over het plan, maar verwacht dat de invoering van zo’n garantie zeker enkele jaren zal duren.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.