Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe verpleegkundige richtlijn drenkelingen

Acht academische centra ontwikkelden de nieuwe landelijke verpleegkundige richtlijn voor de opvang van de (jonge) drenkeling. De richtlijn wordt in oktober gepresenteerd.
Nieuwe verpleegkundige richtlijn drenkelingen

´Verpleegkundigen op een SEH of intensive care vinden het soms een beetje eng om kinderen in een acute situatie op te vangen. Dat geldt zeker voor de opvang van de jonge drenkeling. Ze maken het te weinig mee om daar ervaring in te krijgen’, zegt Jan Willem de Valk, seniorverpleegkundige op de Pediatric Intensive Care Unit (PICU) van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en voorzitter van de Landelijke Werkgroep Intensive Care Kinderen.

 

Acute opvang

De acute opvang is volgens De Valk een van de meest specifieke aspecten van de nieuwe richtlijn. Alle handelingen staan overzichtelijk, in volgorde van handelen, uitgewerkt.

 

Doodsoorzaak

Wereldwijd blijft verdrinking een zeer belangrijke doodsoorzaak onder alle leeftijden in de categorie ongevallen. Het is de tweede, belangrijkste doodsoorzaak door ongevallen in de categorie kinderen onder de 15 jaar. Kijkend naar de leeftijd is de eerste piek tussen de 2 en 5 jaar. Deze kinderen verdrinken omdat ze niet kunnen zwemmen, onbewaakt in bad zitten of vlakbij huis in het water vallen.

Het congres vindt op 11 oktober 2007 plaats in het UMC St Radboud te Nijmegen. Ga voor meer informatie naar de website van de Pediatric Intensive Care Unit.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.