Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Omstreden' verpleegkundige mag weer werken

Medisch directeur P. C. van der Velden van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland sluit niet uit dat verpleegkundige Sybren de J. in de toekomst in het Zuid-Hollandse hospitaal werkzaam zal zijn.

De directeur reageert hiermee op berichten dat Sybren de J. vorig jaar augustus uit het Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom is ontslagen en recent in het Van Weel-Bethseda Ziekenhuis in Dirksland heeft gewerkt. 'De betrokken verpleegkundige is nog niet door de Tuchtraad veroordeeld en is nog volledig bevoegd zijn beroep uit te oefenen.'

Seksuele relatie
De 30-jarige verpleegkundige De J. zou bij een ernstig zieke patiënte op de IC-afdeling in het ziekenhuis in Bergen op Zoom in bed zijn gekropen en een (seksuele) relatie met haar zijn aangegaan. Hiermee zou hij zijn doorgegaan tot na haar ontslag en een heropname. Na intern onderzoek is de verpleegkundige op staande voet ontslagen. De J. vocht zijn ontslag aan in een kort geding, maar de rechter in Breda besliste in november dat dit ontslag, vanwege 'grensoverschrijdend, onprofessioneel gedrag' terecht was. Tegen deze uitspraak is de verpleger in hoger beroep gegaan.

Inspectie
Op 19 april verscheen een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en ook die veroordeelt het gedrag van de verpleger. 'Hij heeft de beroepsnorm overschreden door een seksuele relatie aan te gaan met patiënte. Hij heeft verzuimd een onderscheid te maken tussen professioneel medeleven en affectie.' De inspectie heeft de zaak nu ter toetsing voorgelegd aan het Regionaal Tuchtcollege.

Onder de loep
Medisch directeur van het Dirkslandse ziekenhuis Van der Velden geeft aan dat het bovenstaande door het uitzendbureau dat de man detacheert, bevestigd is. Verder geeft hij aan dat het ziekenhuis de overeenkomsten met detacheringbureaus op dit punt kritisch onder de loep neemt.
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.