Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Orgaandonorshow van BNN ongepast’

Het kabinet en de Tweede Kamer vinden de orgaandonorshow die BNN vrijdag 1 juni uitzendt, ongepast en on-ethisch.

De ministers Plasterk (Media) en Klink (Volksgezondheid) zullen het programma echter niet verbieden. BNN liet dit weekeinde weten dat De Grote Donorshow gewoon doorgaat. Daarin mag de ongeneeslijke zieke Lisa (37) bepalen wie van de drie geselecteerde nierpatiënten haar nier krijgt. Kijkers kunnen Lisa via sms’jes adviseren. BNN wil hiermee de aandacht vestigen op het tekort aan donororganen.
 
'Niet gepast'
Plasterk noemt het programma ‘niet gepast’. De PvdA-bewindsman heeft moeite met het ‘wedstrijdelement’ van de Donorshow. Hij benadrukt dat de mediawet geen mogelijkheden biedt vooraf in te grijpen bij programma’s. De minister doet ook geen moreel beroep op BNN omdat hij aanzetten tot zelfscensuur onwenselijk acht.
 
Wet op Orgaandonatie
Het CDA-Kamerlid Atsma vindt wel dat het programma verboden moet worden. Zijn partijgenoot Klink wijst erop dat de Wet op de Orgaandonatie een programma als van BNN niet verbiedt.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.