Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

NU'91 start onderzoek naar beroepsniveaus

NU’91 gaat een onderzoek starten naar de verschillende beroepsniveaus van basisverpleegkundigen.

 
Doel is een landelijke checklist te ontwikkelen die helpt om op eenduidige wijze de uitvoering van taken en verantwoordelijkheden van de basisverpleegkundigen naar beroepsniveau te onderscheiden.
 
Aantal beroepsniveaus
NU’91 laat onderzoeken hoeveel beroepsniveaus van de basisverpleegkundigen er in de praktijk zijn. Basisverpleegkundigen zijn verpleegkundigen met een inservice-, mbo- of hbo- opleiding die verder geen vervolgopleiding hebben gedaan. ‘In het onderwijs wordt er al een onderscheid gemaakt in onderwijsniveaus’, zegt Anja Cremers, beleidsmedewerker van NU’91, de beroepsorganisatie verpleging en verzorging. ‘In de praktijk wordt weinig gebruik gemaakt van het verschil dat de ene verpleegkundige meer kan en weet dan een andere verpleegkundige. Toch zijn er in elk team verpleegkundigen met verschillende opleidingen en ervaringen. We gaan onderzoeken waar de verschillen in verantwoordelijkheid en uitvoering van taken liggen en hoeveel beroepsniveaus er in de praktijk te onderscheiden zijn.’ Het onderscheid wordt bepaald op basis van de werkzaamheden die in de praktijk uitgevoerd worden en de competenties die daarvoor nodig zijn.
 
De planning
Het ministerie van VWS financiert het door NU’91 geïnitieerde onderzoek. NU’91 heeft MOVISIE Beroepsontwikkeling gevraagd dit onderzoek uit te voeren. De eerste fase is op 1 mei 2007 van start gegaan. In deze fase moet blijken of de werkgevers het nut en de noodzaak van dit onderzoek erkennen en dan zal VWS het verdere traject bekostigen. Als het doorgaat zal het vervolgtraject in september 2007 doorstarten en volgend jaar zomer afgerond zijn. Dan is de checklist ook klaar.
 
Onduidelijk
Anja Cremers: ‘ De beoogde checklist moet op eenduidige wijze de uitvoering van taken en verantwoordelijkheden van de verpleegkundige naar beroepsniveau te onderscheiden. Deze gegevens kunnen gebruikt worden voor de POP en biedt de verpleegkundige gelijk meer carrièreperspectief.’ Met de checklist kun je volgens haar ook goede functieprofielen maken.
 
Discussie
Het verschil tussen een basisverpleegkundige met niveau 4 of niveau 5 op de werkvloer is al jaren stof voor discussie. Op papier zijn de verschillen duidelijk, in de praktijk zorgt het voor veel onduidelijkheid en wordt deskundigheid niet voldoende benut. Basisverpleegkundigen met meer opleiding en/of ervaring worden ingezet op hetzelfde niveau en functie als de collega met minder opleiding en/of ervaring. Gevolg van dit alles is dat deskundigheid onvoldoende benut wordt en er onduidelijkheid bestaat. Volgens Anja Cremers moeten verpleegkundigen bij hun sollicitatie direct op hun niveau ingezet worden, met een inwerkperiode die bij dat niveau past. ‘Het moet niet zo zijn dat je als hbo-verpleegkundige eerst op een lager niveau wordt ingewerkt en het dan pas een stapje hoger mag proberen.’
 

Redactie Nursing – Alexia Hageman

Of registreer je om te kunnen reageren.