Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Twee aidsdoden per week in Nederland

In de Dominicuskerk in Amsterdam stonden zaterdagmiddag in het kader van Zilveren herdenking aids in Nederland een kleine duizend mensen stil bij de 4500 mannen, vrouwen en kinderen die in Nederland sinds 1982 zijn overleden aan de gevolgen van aids.
 
Twee aidsdoden per week in Nederland

 
Het is 25 jaar geleden dat in Nederland de eerste aidsdiagnose werd gesteld. Nog altijd sterven in Nederland wekelijks twee mensen aan de ziekte.
 
‘Mag niet overschaduwd worden’
Minister Klink, de Amsterdamse wethouder Marijke Vos en Aids-ambassadeur Paul Bekkers woonden de herdenking bij in de Dominicuskerk. Genoveva Silva van de Hiv Vereniging Nederland zei aan het begin dat de bijeenkomst niet overschaduwd moet worden door het recente hiv-schandaal in Groningen (waar hiv-besmette mannen moedwillig anderen met besmet bloed zouden hebben geïnjecteerd).
 
De namen
De herdenking werd omlijst door Liesbeth List en het Afrikaanse koor Jubilee Music Choir, dat met liederen over aids bijdraagt aan voorlichting in de Amsterdamse Bijlmer. Tijdens een twintig minuten durende litanie klonken de namen van de overledenen en de aanwezigen zongen The Rose van Bette Midler, 'het volkslied van de strijd tegen aids'. Aan het eind werden witte ballonnen opgelaten.
 
25 Miljoen doden
De jaarlijkse bijeenkomst werd georganiseerd door de Hiv Vereniging Nederland en het Aids Fonds in het kader van Aids Memorial Day. In de dagen rondom 2 juni staan mensen wereldwijd stil bij de in totaal meer dan 25 miljoen aidsdoden.
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.