Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verbijstering over mislukken CAO VV&T

De CAO-onderhandelingen voor de thuiszorg en v&v zijn compleet vastgelopen. Werkgeversorganisaties Actiz en BTN zijn onthutst.
Verbijstering over mislukken CAO VV&T

 
Na negen onderhandelingsrondes, die moeizaam verliepen, hebben de vakbonden vannacht de CAO-voorstellen afgewezen. Volgens Actiz en BTN is dat gebeurd op ‘ondergeschikte punten’: te weinig stagevergoeding en ziektekostenvergoedingen.
 
Problematiek in zorg
ActiZ en BTN zijn onthutst dat op juist deze onderwerpen de CAO-gesprekken zijn afgebroken. Een nieuwe CAO VV&T is nu voorlopig van de baan. Het maatschappelijke belang en de arbeidsproblematiek van de zorg moeten volgens ActiZ en BTN zwaarder wegen dan het ‘onverantwoord hoge kostenbeslag dat de voorstellen van de vakbonden zouden betekenen.’
 
Extra loonstijging
Ook accepteerden de bonden het loonbod van ruim vijf procent in de komende twee jaar, met een extra loonstijging van een halve procent voor de thuiszorg, niet. NU'91 vond het bod redelijk, maar het verlies op verlofdagen en vergoedingen voor ziektekosten dat ertegenover staat is voor de bond onacceptabel.
 
Grote branche
Onder de CAO voor de Verpleging & Verzorging en de Thuiszorg vallen circa 360.000 werknemers. Deze branche behoort daarmee tot een van de grootste economische sectoren van Nederland. 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.