Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Te veel verpleegkundigen in ziekenhuizen’

Nederlandse en andere Europese ziekenhuizen zijn ‘dramatisch slecht’ georganiseerd. Zo lopen er bijvoorbeeld te veel verpleegkundigen rond, aldus Arnold Slik, directeur van een implementatiebureau, in dagblad de Telegraaf.

 
Volgens de krant is Slik, directeur van implementatiebureau Davaci, een autoriteit op het gebied van ziekenhuisefficiëntie. Zijn bedrijf adviseert zorginstellingen in West-Europa over hoe ze efficiënter kunnen functioneren.
 
‘Hopeloos’
Slik noemt de huidige organisatie van de Nederlandse ziekenhuizen in de Telegraaf ‘hopeloos’. ‘Algemene ziekenhuizen hebben veel te veel verschillende processen om goed aangestuurd te kunnen worden.’
 
Onnodig of te langzaam
Davaci heeft meer dan honderd ziekenhuizen doorgelicht en de conclusie is dat 30 procent van de operationele kosten omlaag kunnen en 7 procent van de inkoopkosten. Slik is van mening dat er in het verleden te makkelijk extra personeel is aangenomen en concludeert in de Telegraaf dat 50 tot 60 procent van de werktijd ‘verloren tijd’ is. Hij wil niet zeggen dat verpleegkundigen en ander personeel duimen staan te draaien. ‘Maar te vaak doen ze onnodige zaken of dubbel werk of werken ze gewoon te langzaam.’ .
 
Specialisatie als uitweg
Het is volgens hem onvermijdelijk dat er straks enkel gespecialiseerde locaties overblijven om de kosten binnen de perken te houden en de efficiëntie te verhogen. ‘Stop nou alle oncologen bij elkaar in één ziekenhuis per regio. Dankzij meer volume, betere processen en minder fouten kan de prijs van zorg dan omlaag.’
 
Te veel willen
Ook hoogleraar logistiek Frits van Merode merkte vorige maand in dagblad BN/DeStem al op dat algemene ziekenhuizen te veel aanbieden. ‘Wie alle behandelingen en zorg aanbiedt, doet niet veel goed, zeker niet efficiënt en dus ook niet goedkoper,’ aldus Merode.
 
Slechte financiële positie
Volgens een artikel in het Financieele Dagblad gaat het de Nederlandse ziekenhuizen financieel zeker niet voor de wind. De Isala klinieken wil rond de 250 banen schrappen en eenzelfde aantal staat bij het Amphia Ziekenhuis op de tocht. Van dit laatste ziekenhuis is afgelopen vrijdag het bestuur opgestapt, zo meldt ZorgVisie. De ondernemingsraad het vertrouwen in de leiding had opgezegd.

 


 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.