Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bloeddruk voorspelt aderverkalking

Zwangere vrouwen die lijden aan een hoge bloeddruk, hebben 57 procent meer kans op verkalking van de kransslagaderen op latere leeftijd.

 
Dit blijkt uit promotieonderzoek van Siamak Sabour aan het UMC Utrecht, waarin 491 postmenopausale vrouwen een vragenlijst kregen voorgelegd. 31 Procent van deze vrouwen kampte tijdens de zwangerschap met een hoge bloeddruk.
 
57 Procent meer kans
Sabour onderzocht aan de hand van CT-scans van de vrouwen de gezondheid van hun kransslagaderen. Uit zijn onderzoek blijkt nu dat zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk 57 procent meer kans hebben op verkalking van deze aderen. Kransslagaderen voorzien het hart van zuurstof.
 
Periodiek controleren
De promovendus stelt aan de hand van de resultaten dat een hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen aanleiding moet zijn om deze vrouwen na hun zwangerschap beter in de gaten te houden. Huisartsen zouden bijvoorbeeld een rol kunnen spelen in het periodiek controleren van hart en vaten.

Lees ook
Voor meer artikelen over hoge bloeddruk, zie Nursing.nl
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.