Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

SP: Kamer terug voor thuiszorgdebat

De SP wil dat de Tweede Kamer de vakantie onderbreekt voor een debat over dreigende ontslagen in de thuiszorg. Een gesprek tussen staatssecretaris Jet Bussemaker, gemeenten en instellingen voor thuiszorg heeft volgens SP-Kamerlid Agnes Kant niets opgeleverd.

Het overleg volgde op de noodkreet van koepelorganisatie Actiz, die meldde dat naar schatting 8000 huishoudelijke hulpen hun baan dreigen te verliezen. Sinds begin dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke zorg, onderdeel van de thuiszorg.
 
Concurreren
Instellingen voor thuiszorg moesten met elkaar concurreren om een contract in de wacht te slepen. Veel instellingen hebben zo fel op prijs geconcurreerd dat ze nu zeggen hun personeel niet meer te kunnen betalen. Ook hebben veel klanten van de thuiszorg nu nog slechts recht op een goedkopere vorm van hulp. Hierdoor blijven de thuiszorginstellingen zitten met dure krachten.
 
Bang
Net als de vakbonden en partijen in de Kamer is Bussemaker bang dat huishoudelijk hulpen daarom gedwongen worden hun vaste baan in te ruilen voor een aanstelling als alfahulp. Daarbij gaat het om een soort freelance-aanstelling met veel slechtere arbeidsvoorwaarden.
 
Werkgelegenheid
Vrijdag is afgesproken dat gemeenten samen met de vakbonden en de werkgevers in de thuiszorg gaan overleggen over de werkgelegenheid in de sector. Bussemaker schrijft dinsdag in haar weblog dat werkgevers en gemeenten "nu aan zet zijn" omdat ze vaak nog niet hebben overlegd over de werkgelegenheid. Ze heeft er zelf 20 miljoen euro voor uitgetrokken om werknemers te behouden voor de zorg, bijvoorbeeld via omscholing.
 


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.