Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Herseninfarct is beter te behandelen

Een nieuwe ontdekking kan de behandeling van mensen met een herseninfarct sterk verbeteren: de grootte van hersenvaten verschilt per persoon en daar gaat de huidige behandeling niet van uit.
 

Dat concludeert radioloog i.o Peter Jan Van Laar van het UMC Utrecht in zijn promotieonderzoek. Neurologen, radiologen en neurochirurgen werken nu met standaardkaarten van het bloedvatenstelsel in de hersenen. Het onderzoek van Van Laar wijst uit dat zulke kaarten niet afdoende bruikbaar zijn: per patiënt moeten de stroomgebieden apart in kaart gebracht worden.
 
Bypass
Volgens hem kan een speciale MRI-methode, arteriële spinlabeling, de doorbloeding van alle hersenvaten aan het licht brengen; hiermee zijn vernauwde of dichtgeslibte vaten per individu op te sporen. Er kan vervolgens zeer gericht een stent worden geplaatst of een bypass plaatsvinden.
 
Cirkel van Willis
Het blijkt dat vooral de bloedstroom door de cirkel van Willis, een kring van bloedvaten onder in de hersenen, sterk varieert tussen personen. Maar ook de drie vaten in de hals en de nek die samen de hele hersenen van bloed voorzien, blijken niet altijd dezelfde stroomgebieden te hebben.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.