Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Waarschuwing voor ziekte van Lyme

Scholen moeten zich afvragen of zij nog schoolkampen in de bossen of duinen houden. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP).

De NVLP heeft inmiddels ongeveer 2000 leden en waarschuwt scholen nu voor de ziekte van Lyme, een ziekte die door een tekenbeet wordt veroorzaakt.
 
Reumatische klachten
Elk jaar krijgt de vereniging meldingen van scholen of begeleiders die zeggen dat veel kinderen tijdens de kampen een tekenbeet hebben opgelopen. Eén jongen bleek tijdens een schoolkamp meer dan vijftig vastgezogen teken op zijn lichaam te hebben. Hij heeft nu de ziekte van Lyme met reumatische klachten.
 
Besmette teken
Ongeveer 25 tot 50 procent van de teken in Nederland is inmiddels besmet met de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Juist aan het begin van het schooljaar worden veel schoolkampen gehouden. Het is volgens de vereniging geen uitzondering dat alle leerlingen tijdens zo'n kamp een tekenbeet hebben opgelopen.

Adviezen
De vereniging adviseert de scholen de begeleider uit te rusten met tangen waarmee de teken uit het lichaam kunnen worden gehaald. Verder moeten de leerlingen ook als het zeer warm is goed sluitende kleding dragen en insectenwerende middelen gebruiken. De begeleiding moet elke avond de leerlingen grondig op een tekenbeet controleren. Registratie van een beet met een formulier waarop exact staat aangegeven waar de teek zat, kan veel ellende besparen. Die formulieren kunnnen de ouders/verzorgers gebruiken bij een bezoek van hun zoon of dochter aan de huisarts.
 
Verder moeten de begeleiders moeten op de ziekte van Lyme attent zijn, als een leerling tijdens een schoolkamp griepachtige verschijnselen krijgt of er rondom een tekenbeet een rode ring ontstaat. Mits op tijd behandeld is de ziekte van Lyme goed te genezen. Wordt de ziekte op haar beloop gelaten, kunnen chronische reumatische en neurologische klachten en hartklachten het gevolg zijn.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.