Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Beroepsgroep onzichtbaar in zorgbegroting'

In de begroting van het Ministerie van VWS voor 2008 zijn verpleegkundigen en verzorgenden onzichtbaar, zegt Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) in een reactie op Prinsjesdag.


Aan de belangrijke rol van de grootste beroepsgroep in de Nederlandse gezondheidszorg wordt geen recht gedaan in de Miljoenennota, zegt V&VN . Een concreet investeringsbeleid in de kwaliteit van zorg ontbreekt.

Kerndiscipline
V&VN vindt het teleurstellend dat verpleegkundigen niet in de paragrafen over veiligheid staan. Voorzitter Marian Kaljouw: 'In de Miljoenennota zijn verpleegkundigen en verzorgenden vooral terug te vinden als arbeidsmarktprobleem. Ze worden niet als kerndiscipline in de zorg genoemd. Terwijl onze beroepsgroep 24 uur per dag aan het bed staat en dus essentieel is, onder andere bij het vergroten van patiëntveiligheid.'

Kwaliteit
De beroepsvereniging pleit voor een andere benadering van de krappe arbeidsmarkt in de zorg: richt op kwaliteit. 'Voor uitstromers uit de zorg is ontevredenheid over de geleverde zorg een van de allerbelangrijkste vertrekredenen. Verpleegkundigen en verzorgenden blijven motiveren vraagt dat zij goed hun werk kunnen doen', vindt Kaljouw, 'Ze moeten daarbij niet gehinderd worden door onnodige bureaucratie en te hoge werkdruk, maar juist ondersteund.'


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.