Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw mobieltje stoort medische apparaten

Wetenschappelijk onderzoek van het AMC en TNO wijst uit dat elektronische medische apparatuur nog steeds last heeft van het zendsignaal van mobiele telefoons. Dit geldt ook voor de moderne generatie mobieltjes.


Voor veilig gebruik moet er minstens één meter afstand zijn tussen het mobieltje en de apparatuur.
De bevindingen staan haaks op de huidige praktijk waarin steeds meer ziekenhuizen mobiele telefoons toelaten vanwege de vermeende onschadelijkheid en de groei in het gebruik.

 
Apparaten
De onderzoekers namen ruim zestig medische apparaten onder de loep: van beademingsmachines en elektronische ziekenhuisbedden tot spuitpompen en dialyse-apparatuur. In 48 gevallen ontstonden er storingen variërend van licht tot ernstig. Voorbeelden zijn ventilatoren en infuuspompen die op hol slaan en spuitpompen die ophouden te werken zonder dat een alarmsignaal afgaat.

Wetenschappelijk bewijs
Voor het eerst is wetenschappelijk aangetoond dat er storingen optreden bij medische apparatuur door het bellen (of gebeld worden) met mobiele telefoons van de tweede en derde generatie in de nabijheid van die apparaten. Onder leiding van Erik Jan van Lieshout, intensivist in het AMC , zijn deze nieuwe generaties telecommunicatiesystemen onderzocht.
Van Lieshout: ‘Ons onderzoek toont aan dat ziekenhuizen strikte regels voor het gebruik van mobieltjes moeten blijven hanteren in ruimten waar patiënten verblijven. Duidelijk moet zijn waar wel en niet gebeld mag worden. Als je de norm van één meter hanteert, betekent dit in de praktijk dat mobiel bellen op de gehele Intensive Care taboe blijft.’
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.