Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderen thuis fixeren toegestaan

Thuiszorgmedewerkers krijgen de wettelijke mogelijkheid om dementerende ouderen te fixeren of te drogeren. Personeel in verpleeghuizen mag dit al.
Ouderen thuis fixeren toegestaan

 

Het opleggen van dergelijke vrijheidsbeperkende maatregelen wordt wel aan strengere voorwaarden gebonden.

Voorwaarden
Het vastbinden of drogeren van ouderen is straks alleen toegestaan als er sprake is van gevaar of ernstig nadeel voor de patiënt of zijn omgeving. Daarbij moet de zorgverlener eerst kijken of er alternatieve maatregelen kunnen worden genomen. Deze overwegingen moeten worden gemeld in een zorgdossier.

Daarnaast moet de patiënt of een familielid toestemming geven voor de vrijheidsbeperkende maatregel. Verder moeten zorgverleners zich laten registreren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ kan dan beter toezicht houden op het juiste gebruik van de maatregelen.

Bopz

De voorwaarden staan in een wetsvoorstel dat de huidige Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) zal vervangen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben de koepelorganisaties in de zorg tot november de tijd hun mening te geven over het voorstel. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer.Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.