Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verkeersongelukken door medicijngebruik

Mensen die 'rijgevaarlijke geneesmiddelen' gebruiken zien dit niet als reden om de auto te laten staan.
Verkeersongelukken door medicijngebruik

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidzorg NIVEL. 

Doden en gewonden
Volgens Han de Gier, hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg aan de Rijksuniversiteit Groningen , vielen in 2006 naar schatting zeventig doden en 1600 gewonden in het verkeer als gevolg van medicijnen. Vooral gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Ook bepaalde antidepressiva en sommige middelen tegen allergieën kunnen het reactievermogen verminderen.
 
Maximumnorm
Voor medicijngebruik is het moeilijk om, net zoals bij alcoholgebruik, een maximumnorm in te stellen, doordat de verschillende soorten geneesmiddelen op bepaalde mechanismen in het lichaam werken. Geneesmiddelengebruikers moeten daarom nog zelf bepalen of ze aan het verkeer deelnemen of niet.

Effecten
Veel patiënten zeggen geen hinder van de geneesmiddelen te hebben in het verkeer, ze zijn eraan gewend. Ze weten welke soorten middelen gevaarlijk zijn in het verkeer en welke effecten ze hebben. Velen weten echter niet dat bijvoorbeeld de kans op een verkeersongeval in de eerste weken van gebruik groter is.

Stoplichtsysteem
Artsen en apothekers zeggen in een reactie op het onderzoek dat de gele waarschuwingssticker op rijgevaarlijke geneesmiddelen te algemeen is. Zij pleiten voor een soort 'stoplichtsysteem' met groene, gele en rode stickers op medicijnen. Daarnaast willen ze een website met een test waarmee medicijngebruikers hun reactievermogen kunnen meten.
In september beginnen het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bewustwordingscampagne om het rijden onder invloed van geneesmiddelen terug te dringen.

Door: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.