Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Zorgverleners onderschatten pijn'

Artsen en verpleegkundigen onderschatten pijn bij kankerpatiënten. Dat zegt prof. dr. Kris Vissers, hoogleraar palliatieve zorg en pijnbestrijding aan het UMC St Radboud te Nijmegen, in een interview met Nursing.
'Zorgverleners onderschatten pijn'

Kris Vissers is voorzitter van de werkgroep die de richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van pijn bij patiënten met kanker’ heeft opgesteld. Volgens Vissers wordt pijn door zorgverleners onderschat en ontbreekt het aan hulpmiddelen om pijn te meten. 'Als je geen goede hulpmiddelen hebt, is het moeilijk om pijn te bestrijden. Daarom stellen wij ook in de richtlijn: méét regelmatig de pijn, bij iedere patiënt met kanker. Er zijn acht verschillende pijnkaartjes, maar pijnmeetinstrumenten worden niet veel gebruikt. Daar moet mee gestart worden.’
 
Syndroom
Volgens Vissers is het vakgebied pijn pas de laatste jaren in opkomst. 'Pijn werd lang gezien als een symptoom van een grotere ziekte. Maar als je onvoldoende aandacht hebt voor pijn, wordt het een syndroom. Dit moet je voorkomen.'
 
Webtv
Donderdag avond 24 januari aanstaande discussieert prof. Kris Vissers met andere deskundigen over het onderwerp tijdens een live webtv-uitzending over pijn bij kanker, georganiseerd door Medisch Contact en Nursing.
 

 
 

Christie Klaucke - Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.