Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Flexpool gespecialiseerde verpleegkundigen

Vier ziekenhuizen uit de regio groot Amsterdam nemen het initiatief om een pilotproject op te zetten voor een gezamenlijke flexpool van gespecialiseerde SEH- en IC-verpleegkundigen. De flexpool moet de schaarste aan deze gespecialiseerde verpleegkundigen helpen oplossen.

 
Het initiatief is een samenwerking tussen het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, het Waterlandziekenhuis, het Amstelland Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en bureau SIGRA Dienstverlening. In de flexpool worden gezamenlijk gespecialiseerde verpleegkundigen
ingehuurd en opgeleid.
 
Tekort verpleegkundigen
De ziekenhuizen hebben eerder andere oplossingen te vinden om het tekort aan SEH- en IC-verpleegkundigen te verhelpen, maar die waren niet effectief. De problemen met de personele inzet van voldoende gespecialiseerde verpleegkundigen bleven terugkeren.
De ziekenhuizen zeggen in eerste instantie te hebben gekozen voor de specialisaties SEH en IC omdat er bij deze specialisaties momenteel de meeste vacatures binnen de ziekenhuizen bestaan. Ook zijn dit de specialisaties waarbij de vier deelnemende ziekenhuizen in de toekomst de
grootste knelpunten verwachten bij de werving.
 
Verschillende ziekenhuizen
Een andere reden dat voor SEH- en IC-verpleegkundigen is gekozen, is dat de specialisaties veel raakvlakken hebben. Dat maakt het voor de ziekenhuizen mogelijk om deze medewerkers gecombineerd op te leiden en breder in te zetten. De verpleegkundigen krijgen een inwerkprogramma binnen meerdere ziekenhuizen. Zo krijgen zij de kans bij verschillende ziekenhuizen binnen te kijken en ervaring op te doen.
In een later stadium worden mogelijk ook andere specialisaties aan de flexpool toegevoegd.

SIGRA Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam
Door: redactie Nursing
 
Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.