Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Levv heeft oplossing personeelsprobleem

Door continue bij- en nascholing, meer begeleiding op de werkplek en verbetering van de organisatie van de zorg op verpleegafdelingen, is het mogelijk om de tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden in de toekomst een halt toe te roepen. Dat meldt het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (levv) op haar website. 

Er moet nog heel wat gebeuren om het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden op te vangen. Dit komt naar voren uit de presentatie van de recente Feiten & Cijfers van NU’91 en het LEVV, uitgevoerd door RegioMarge. Uitgaande van verschillende scenario’s worden in 2012 tekorten verwacht van 17.900 tot 24.500 verpleegkundigen en verzorgenden.
 
Verpleegkundigen niveau 4
In de verpleeg- en verzorgingshuizen wordt vooral een tekort aan verzorgenden verwacht (tussen de 5.200 en 7.700 in 2012); in de ziekenhuiszorg met name aan verpleegkundigen niveau 4 (tussen de 3.000 en 3.600 in 2012). Hoewel Feiten & Cijfers geen onderscheid laat zien naar specialisatie van verpleegkundigen, blijkt er al een groot tekort te zijn aan intensive-care verpleegkundigen (De Volkskrant, 18 oktober 2008), waardoor operatiekamers worden gesloten en intensive care – bedden leegstaan.
 
In het pilotprojet Tijd voor Zorg beoogt het LEVV samen met het Kwaliteitsinstituut CBO en diverse zorginstellingen zowel de organisatie van zorg als het professioneel verpleegkundig handelen te verbeteren.
 
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.