Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer verpleegkundigen, minder sterfte

Het aantal sterfgevallen na een hartoperatie is lager op verpleegafdelingen waar méér verpleegkundigen worden ingezet.
Meer verpleegkundigen, minder sterfte


Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Koen Van den Heede van het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de K.U. Leuven. 'Verpleegkundigen spelen een essentiële rol in de zorg van patiënten die een hartoperatie ondergaan. Vlak na de hartoperatie zijn ze vaak de eersten die merken als er iets fout loopt', zegt Van den Heede. 'Wanneer ze minder patiënten onder hun hoede hebben, merken ze sneller problemen op waardoor de juiste behandeling vlugger van start kan gaan. Gevolg: minder complicaties en een lager sterftecijfer.'

 
Aantal sterfgevallen
Van den Heede bestudeerde alle 29 Belgische ziekenhuizen waar hartoperaties worden uitgevoerd. Hij koppelde verpleegkundige personeelsgegevens aan gegevens van 9.054 patiënten die na een geplande hartoperatie op de ic en algemene verpleegafdelingen verbleven. Uit de studie van Koen Van den Heede blijkt dat het aantal sterfgevallen lager ligt op de algemene verpleegafdelingen met de hoogste verpleegkundige personeelsinzet per patiënt.
 
Voorkomen complicaties
'De verpleegkundige personeelsinzet is op de ic tot drie keer hoger dan op algemene afdelingen. Dat is ook nodig, omdat de patiënten vlak hun hartoperatie het kwetsbaarst zijn. Onze studie bevestigt dat hartpatiënten op algemene verpleegafdelingen ook kwetsbaar zijn en dat verpleegkundigen daar net zo goed een belangrijke rol spelen in het voorkomen van complicaties. We berekenden dat, wanneer er in totaal 22 fulltime verpleegkundigen extra zouden worden ingezet op de algemene verpleegafdelingen van de 29 ziekenhuizen, de sterfte na een hartoperatie zou kunnen dalen van 3,4% naar 2.9%', aldus Koen Van den Heede. 
 
Patiëntveiligheid
Het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de K.U. Leuven coördineert de komende 3 jaar een Europees onderzoeksproject dat verder bouwt op deze studie. Aan de hand van gegevens uit 11 verschillende landen zal berekend worden hoeveel verpleegkundigen er de volgende 10 jaar nodig zijn voor een veilige patiëntenzorg. De studie zal ook aandacht hebben voor de invloed van het opleidingsniveau van verpleegkundigen en de context van de verpleegkundige werkomgeving - zoals de relatie met artsen - op patiëntveiligheid. 
 
Door: redactie Nursing
 
Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.