Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ook infectierisico in ziekenhuizen Amersfoort

Ook in het Amersfoortse Meander Medisch Centrum zijn operaties uitgesteld omdat het ziekenhuis een onverantwoord hoog infectierisico heeft vastgesteld.
Ook infectierisico in ziekenhuizen Amersfoort

 
 
In dit geval gaat het om zeventien operaties met een groot infectierisico, zoals het aanmeten van een gewrichtsprothese. De operatiekamers in het Amersfoortse ziekenhuis zijn niet gesloten. Operaties met een minder groot infectierisico kunnen gewoon doorgaan. Maar in beide vestigingen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort (locatie Elizabeth en locatie De Lichtenberg) is de lucht niet schoon genoeg voor het aanmeten van bijvoorbeeld een nieuwe knie of heup. 
 
Onvoldoende schoongemaakt
De oorzaak van de niet-steriele lucht in het Meander Medisch Centrum is nog onduidelijk. Het infectierisico kwam tijdens de jaarlijkse routinemeting aan het licht. 'Het zou iets technisch kunnen zijn, maar er zou ook onvoldoende schoongemaakt kunnen zijn', zo vertelde een woordvoerder van het ziekenhuis aan persbureau Novum. Begin volgende week zullen de resultaten van nieuwe metingen bekend zijn. Dan zal duidelijk worden wanneer de uitgestelde operaties alsnog kunnen worden uitgevoerd.

Luchtkwaliteit
Onlangs kwamen drie andere ziekenhuizen ook al in het nieuws vanwege infectierisico's en besmettingen. Maandag sloot het Medisch Centrum Alkmaar uit voorzorg vier van de twaalf operatiekamers, omdat de luchtfilters in de kamers niet in orde waren. Een met een bacterie besmet anesthesiemiddel maakte eind september patiënten in het Havenziekenhuis Rotterdam ernstig ziek. Enkele weken daarvoor werden de operatiekamers in de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord gesloten nadat was gebleken dat de luchtkwaliteit er onvoldoende was.
 
Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers
 
Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.