Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen laten vaker stem horen

Het aantal verpleegkundige en/of verzorgende adviesraden (VAR) groeide het afgelopen jaar met 11%. Verpleegkundigen en verzorgenden adviseren hun directie dan ook steeds vaker over hun werk.
Verpleegkundigen laten vaker stem horen


Dat komt volgens Monique Roedoe van de V&VN omdat er, door de snelle ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de verschillende fusies, meer behoefte is om mee te praten.
 
Meer adviesraden
Het aantal academische ziekenhuizen met een VAR is 75%,  van de algemene ziekenhuizen heeft 62,4 % een adviesraad. “In de ouderenzorg is een VAR nog niet zo gebruikelijk maar gelukkig zien we ook daar een gestage groei”, zegt Roedoe. “De afgelopen maanden kwamer er maar liefst vijf instellingen bij waar verpleegkundigen en verzorgenden het initiatief namen voor een VAR. Dat komt omdat er ook in de ouderenzorg heel veel gebeurt waarover men wil meepraten."
 
Vertegenwoordiging
In een VAR zitten gemiddeld zes tot acht verpleegkundigen en verzorgenden. In grotere zorginstellingen en in het bijzonder in ziekenhuizen streeft men naar een evenwichtige vertegenwoordiging van de verschillende specialismen.
 
Hulp en advies
Monique Roedoe: “Veel zorginstellingen werken al lang met een VAR. Dit hangt vaak af van de cultuur en het beleid van de instelling. Je kunt als verpleegkundige ook zelf het initiatief nemen voor een VAR. Voor advies daarover kun je terecht bij de VAR-adviseur van V&VN. We geven ook diverse trainingen en ondersteunen bij het werven van (nieuwe) leden voor de VAR. Het is voor verpleegkundigen en verzorgenden immers belangrijk om mee te praten over de kwaliteit van de zorg en de uitoefening van je beroep.”
 

Redactie Nursing - Madeleine van de Wouw

Of registreer je om te kunnen reageren.