Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Diakonessenhuis Utrecht zet standaard visualisatie in bij hartpatiënten

Het Diakonessenhuis Utrecht gaat hartpatiënten standaard voorbereiden op een hartoperatie met behulp van de CD Gezonde verbeelding. Hierop staan ontspannings- en visualisatieoefeningen die een gunstig effect hebben op het verminderen van stress voor de operatie.


Open hartoperaties worden, ondanks significante verbeteringen in de somatische gezondheid en de geringe risico's, door hartpatiënten vaak als stressvol ervaren. Uit eigen onderzoek van het ziekenhuis is gebleken dat ontspannings- en visualisatieoefeningen in combinatie met voorlichting over angst/stress een gunstig effect hebben. Bij het onderzoek in het Diakonessenhuis kregen patiënten tijdens een groepsbijeenkomst uitgebreide informatie over de aankomende operatie. Zij maakten kennis met ontspannings- en visualisatieoefeningen om beter voorbereid, rustiger en met meer controle de operatie tegemoet te zien. Vervolgens kregen de deelnemers een CD mee met meer ontspanningsoefeningen, die ze thuis of in het ziekenhuis dagelijks konden beluisteren.
 
Humor neemt toe
De mind-body techniek blijkt een positieve invloed te hebben op het welbevinden van de patiënt. Bij de deelnemende groep is de angst en depressie gereduceerd en is de humor toegenomen. In de controlegroep die geen CD beluisterde was dit niet het geval. Zowel het Diakonessenhuis als de patiënten zijn tevreden met het resultaat.
 
Het Diakonessenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland die de CD Gezonde Verbeelding, uitgegeven door Elsevier Gezondheidszorg , bij hartoperaties als mind-body techniek opneemt in het zorgaanbod voor hartpatiënten.


door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.