Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen steeds belangrijker voor chronisch zieken

Chronisch zieken hebben steeds vaker contact met gespecialiseerde verpleegkundigen en praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk (POH). Zij hebben meer tijd voor de voorlichting en de ondersteuning van de zelfzorg dan de huisarts.
Verpleegkundigen steeds belangrijker voor chronisch zieken

 
Tien jaar geleden werd de chronische zorg nog vrijwel uitsluitend door huisartsen en medisch specialisten verleend, tegenwoordig komen veel chronisch zieken voor controle bij een verpleegkundige. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het NIVEL. Deze gegevens zijn te lezen in de Kerngegevens Zorg 2007: Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten.

Diabetesverpleegkundige
In 1999 bezocht 14% van de chronisch zieken een gespecialiseerd verpleegkundige, in 2004 was dat 26% en in 2006 al 31%. Voor patiënten met diabetes is dit nog fors hoger. In 1999 had de helft van deze patiënten contact met een diabetesverpleegkundige, in 2004 was dit opgelopen tot 70% en in 2006 was dit al meer dan driekwart (76%). Eenzelfde beeld is te zien bij het contact met praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk: 32% van de totale groep chronisch zieken kwam in 2006 bij een praktijkondersteuner, van de diabetespatiënten was dat 65%.
 
Zelfzorg
De meeste diabetespatiënten gaan een keer per drie maanden voor controle naar de huisarts. Inmiddels worden de gewone controles vaak door de praktijkondersteuner of een diabetesverpleegkundige gedaan. Zij hebben meer tijd voor de voorlichting en de ondersteuning van de zelfzorg dan de huisarts en kunnen deze patiënten gericht de benodigde extra aandacht geven, aldus het NIVEL. 
Door: redactie Nursing

Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.