Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Antibioticum Avelox niet uit de handel

Het antibioticum Avelox blijft verkrijgbaar ondanks de soms dodelijke bijwerkingen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verbiedt het middel niet, omdat 'het merendeel van de patiënten er veel baat bij heeft'.

Artsen en apothekers zijn de afgelopen dagen door fabrikant Bayer per brief gewaarschuwd voor de mogelijke bijwerkingen. Van de wereldwijd 85 miljoen gebruikers blijken dertien mensen overleden. In Nederland, waar Avelox sinds 2001 aan 145.000 mensen is voorgeschreven, is het nooit in verband gebracht met sterfgevallen.
 
Bijsluiter
De bijsluiter van het middel, met als werkzame stof moxifloxacine, noemt blaasvormige huidreacties en leverfalen als 'mogelijk levensbedreigende' bijwerkingen. Dat staat wel vaker in een bijsluiter, zegt medisch directeur Harm Moesker van Bayer, 'Weliswaar zeer zeldzaam, maar het is niet uniek.'
 
Minst voorgeschreven
Avelox wordt meestal als tablet voorgeschreven, bij ziekenhuisopnames wordt het via infuus toegediend. In Nederland is Avelox één van de minst voorgeschreven antibiotica. Toch loopt het aantal jaarlijks voorgeschreven recepten voor Avelox in de tienduizenden.
 
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    antonino

    ik heb 3 jaar geleden avelox …ge krijgen , na 3 dagen was ik dood zich…. en nu
    vanaf die tijd heb ik zo een enorm oorsuizen , dat ik denk en wil.. , was ik maar dood in ge blijven

Of registreer je om te kunnen reageren.