Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eerste mobiele bloedbank rijdt rond

De eerste mobiele bloedbank van Nederland werd gisteren geïntroduceerd in Oss. Het is de oplossing die Sanquin Bloedbank bedacht voor het gebrek aan goede onderkomens in elf plaatsen in Zuidoost Nederland.

De mobiele bloedbank (mal) is ondergebracht in een oplegger van een vrachtwagen. Daarin bevinden zich drie onderzoekskamers waar artsen onder meer de bloeddruk en polsslag van de donoren meten. Daarna nemen de donoren plaats in één van de zeven ligstoelen en wordt hun bloed afgenomen.
 
Hygiënisch
De mobiele bloedbank wordt ingezet in de elf plaatsen waar Sanquin wel bloed afneemt maar geen eigen onderkomen heeft. Volgens hoofd bloedinzameling Annemieke de Fijter is het steeds lastiger geschikte onderkomens te huren. 'Ze moeten steeds ingericht en afgebroken worden, wat duur en intensief is. Daarnaast voldoen huurlocaties niet meer aan onze strenge eisen op het gebied van veiligheid, klimaatbeheersing en hygiëne.'
 
Even bijkomen
De mal wordt behalve in Oss onder meer in Alphen en Zaltbommel ingezet. Standplaatsen zijn gezocht bij sporthallen. 'De kantines daarvan kunnen gebruikt worden door onze donoren om na het bloed geven even bij te komen.' Een groot voordeel van de mal is volgens De Fijter dat die flexibel inzetbaar is. 'Daarom kunnen donoren nu al vanaf 13.00 uur terecht in plaats van alleen 's avonds.' Het bloed dat 's middags gegeven wordt, wordt aan het einde van de middag naar de hoofdlocatie in Nijmegen gebracht waar het gereed gemaakt wordt voor gebruik.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.