Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pijnloos bevallen wordt gewoon

Iedere vrouw krijgt voortaan recht op een verdovende ruggenprik tijdens de bevalling, binnen een uur nadat ze daarom heeft gevraagd.

Pijnloos bevallen wordt gewoon


Dat staat in de conceptrichtlijn 'Pijnbehandeling tijdens de bevalling', die door beroepsverenigingen van gynaecologen, verloskundigen en anesthesisten is opgesteld. De richtlijn gaat waarschijnlijk halverwege dit jaar van kracht.

Frustratie
De richtlijn moet ervoor zorgen dat ziekenhuizen een uniform beleid rond pijnstilling gaan voeren. Nu is in de helft van de ziekenhuizen pijnbestrijding 's nachts en in het weekeind niet mogelijk, omdat er geen anesthesist aanwezig is. Vrouwen zijn voor een 'pijnloze' bevalling dus afhankelijk van het tijdstip van geboorte of het ziekenhuis waarin zij bevallen. Dit levert bij veel zwangere vrouwen onzekerheid en frustratie op.

Baringspijn
Volgens de anesthesisten en gynaecologen die de richtlijn hebben opgesteld staat onomstotelijk vast dat baringspijn 'één van de ergste pijnvormen is die er bestaat'. Acht op de tien vrouwen omschrijven deze pijn als 'ernstig tot ondraaglijk'. Volgens de opstellers wordt baringspijn door verloskundige begeleiders echter systematisch onderschat.

Verloskundeafdelingen
De nieuwe richtlijn betekent dat in alle ziekenhuizen met een verloskundeafdeling straks 24 uur per dag een anesthesist aanwezig moet zijn. Dat kan betekenen dat niet alle huidige verloskundeafdelingen (ongeveer honderd) open blijven.

Door: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.