Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Probiotica-onderzoek gepubliceerd in The Lancet

Het medische tijdschrift The Lancet publiceert op 14 februari de resultaten van het onderzoek naar de werking van probiotica bij pancreatitis.

Belangrijkste conclusie is dat bij zeer ernstig zieke mensen met acute alvleesklierontsteking probiotica het aantal infecties niet heeft verminderd, maar heeft geleid tot extra sterfte. Aan het dubbelblinde en gerandomiseerde onderzoek deden 296 patiënten mee met ernstige pancreatitis. Tijdens het onderzoek overleed 11% van de patiënten. Dit komt overeen met het te verwachten percentage patiënten dat overlijdt aan acute alvleesklierontsteking.
 
Sterfte
De ongelijke verdeling van de sterfte over de beide groepen is opvallend; de ene groep (152 mensen) kreeg probiotica toegediend, de andere (144 mensen) niet. In de probioticagroep overleed 16% van de patiënten, tegenover 6% in de controlegroep. Er overleden 15 patiënten meer in de probiotica- dan in de controlegroep.
 
Darmischemie
De hogere sterfte in de probioticagroep is mogelijk deels te verklaren doordat in de probioticagroep negen patiënten darmischemie ontwikkelden, waaraan acht patiënten overleden. In de controlegroep kwam dit niet voor. Het is voorlopig onbekend hoe deze relatie te verklaren is. Dit zal het onderwerp zijn van vervolgonderzoek.
 

 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.