Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Resistente tuberculose rukt op uit Oostblok

Ook voor Nederland dreigt het gevaar van medicijnongevoelige tuberculose, afkomstig uit landen van het voormalige Oostblok.

Nu al komen in zeker 45 landen vormen van TBC voor die niet met normale medicijnen te bestrijden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Nieuwe medicijnen
Twee jaar geleden kwam de resistente bacterie in twintig landen voor. De WHO is geschrokken van de nieuwe cijfers en riep op tot 'een frontale aanval' op de tbc-medicijnresistentie. De organisatie vreest een epidemie als er niet snel nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. Hiervoor zijn volgens de WHO zijn miljarden euro's nodig.

Sovjetunie
De problemen zijn het grootst in de voormalige Sovjetunie, zoals zoals Azerbeidzjan, Moldavië, Oezbekistan, Oekraïne en Rusland. In Azerbeidzjan is meer dan een vijfde van de TBC-gevallen vrijwel onbehandelbaar. Ook de Baltische staten Estland en Letland verspreiden een golf aan tbc die onze regio bedreigt.  Onduidelijk is de omvang van het probleem in Afrika, de regio waar de resistente tuberculosebacterie veelvuldig voorkomt. Slechts zes landen konden bijdragen aan het onderzoek.

Nederland
In 2006 kregen wereldwijd 9 miljoen mensen TBC, van hen zijn 1,7 miljoen zijn overleden. Eind vorig jaar overleed in Nederland een 19-jarige scholiere uit Helmond aan de ziekte.

Door: Redactie Nursing


Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.