Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zieke kinderen positiever dan gezonde

Een chronisch ziek kind richt zich op positieve gevoelens om het leven dragelijk te houden. Gezonde kinderen hebben meer ruimte om ook boos of verdrietig te zijn.

Zieke kinderen positiever dan gezonde

Strategie
Het lijkt voor chronisch zieke kinderen een goede strategie om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Maar het kost hun veel energie om negatieve gevoelens buiten hun levenswereld te houden. Als ze daaraan juist wel ruimte geven, zijn kinderen beter voorbereid op hun toekomst. Dit blijkt uit onderzoek van orthopedagoog Coralie Fuchs en filosoof Stefan van Gielen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht.

Dagelijkse leven
Veel jongeren met een chronische ziekte laten zich bij familie, vrienden en op school vooral van hun sterke kant zien. Terwijl een chronische ziekte als bijvoorbeeld kinderreuma toch veel invloed heeft op het dagelijkse leven door pijn, ontstekingen en vermoeidheid. Toch gericht aandacht geven aan negatieve gevoelens blijkt voor veel jongeren bevorderlijk te zijn om ook hun ziekte in hun leven in te passen.

Symposium
De onderzoeksresultaten worden op 14 maart gepresenteerd tijdens een symposium over de beleving van chronische ziekte door kinderen. Dat wordt georganiseerd door het WKZ.

Door: Redactie Nursing


Lees ook:
 
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.