Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onbetrouwbare thuisbloeddrukmeters in omloop

Mensen die thuis hun bloeddruk meten, moeten in de winkel oppassen voor de talloze onbetrouwbare apparaten die verkeerde resultaten leveren met alle gevolgen van dien.
Onbetrouwbare thuisbloeddrukmeters in omloop

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Hoewel er zeer goede bloeddrukmeters verkrijgbaar zijn, is het aantal slecht functionerende het meest in omloop. Patiënten doen er goed af om vooraf te controleren of het apparaat voldoet aan de medische eisen. Want met een gecertificeerd apparaat levert het thuismeten zelfs betere resultaten op dan bij de arts.
 
Afzetmarkt
Volgens klinisch onderzoeker Dr. W.J. Verberk en internisten dr. A.A. Kroon en prof. dr. P.W. de Leeuw leidt de populariteit van het thuis meten ertoe dat veel ondernemers hierin een lucratieve afzetmarkt hebben ontdekt. Maar ook dat het merendeel onbetrouwbaar is. En dat is jammer, stellen de onderzoekers, want het thuis meten van de bloeddruk voorspelt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten beter dan bij de arts of in de kliniek.
 
Goedgekeurd
Voordat patiënten overgaan op de aanschaf van een bloeddrukmeter doen ze er goed aan om goede websites te raadplegen voor goedgekeurde apparaten.
 
Wantrouwen
Volgens de onderzoekers is wantrouwen tegenover de klassieke bloeddrukmeting zoals tijdens het spreekuur bij de arts zeker gerechtvaardigd. Omdat de bloeddruk de hele dag varieert, is het moeilijk om op basis van de resultaten van slechts één meting conclusies te trekken. Bovendien lijdt 15 tot 20% van de patiënten aan ‘witte-jassen-stress’ waardoor de meting bij de arts als gevolg van de hogere bloeddruk een vertekend beeld geeft. Opmerkelijk is dat er ook patiënten zijn die bij de arts juist rustiger zijn en daardoor een lagere  bloeddruk hebben dan thuis.
 
Rustiger
Volgens de onderzoekers is bij zelfmeting thuis de patiënt rustiger en kan hij bovendien verspreid over de dag meerdere metingen doen waardoor er een nauwkeuriger beeld ontstaat. Zelfmeting leidt daarnaast tot verhoogde bewustwording van de bloeddrukproblemen en leidt tot grotere bereidheid de levensstijl aan te passen.
 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.