Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Oudere verpleegkundigen vertrekken vaker

Oudere verpleegkundigen en verzorgenden vinden het werk in de zorg vaak te zwaar. Dit is een belangrijke reden om niet tot hun pensioen in de zorg te blijven werken.
Oudere verpleegkundigen vertrekken vaker

Onregelmatige diensten en zwaar werk leiden tot lichamelijke en psychische klachten bij deze groep. Dit blijkt uit onderzoek onder vijftigplus-verpleegkundigen en -verzorgenden, in opdracht van beroepsorganisatie V&VN.  Die roept werkgevers op een leeftijdsbewust personeelsbeleid te voeren, door het takenpakket van oudere verpleegkundigen en verzorgenden aan te passen en hen bijvoorbeeld een mentorrol te geven. Zo kunnen vijftigplussers behouden blijven voor de zorgsector. Vergrijzing van de beroepsgroep en groeiende tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden maken dit dringend noodzakelijk.
 
Dag- en nachtritme
Vijftigplussers in de beroepsgroep hebben meer behoefte aan een vast dag- en nachtritme en draaien bij voorkeur dagdiensten. Ook krijgen verpleegkundigen en verzorgenden naarmate ze ouder worden meer moeite met het fysieke zware werk. Slechts een klein deel van hun werkgevers (27,8%) komt hier op verzoek aan tegemoet met een aangepast takenpakket. Wel draait het grootste deel van de vijftigplussers dagdiensten.

Regeling
De huidige vijfenvijftigplusregeling in de CAO regelt het recht op arbeidsduur voor oudere verpleegkundigen en verzorgenden. Uit het onderzoek blijkt echter dat 46,5 % van de respondenten de huidige regeling voor oudere medewerkers onvoldoende vindt om te blijven werken in de zorg tot hun vijfenzestigste. Overigens blijkt slechts 59,8% van de respondenten bekend te zijn met de CAO-regeling. V&VN roept werkgevers op om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen en verzorgenden de regeling kennen en gebruiken. Ook met een leeftijdsbewust personeelsbeleid kunnen verpleegkundigen en verzorgenden behouden worden voor het vak.
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.