Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Polikliniek voor problemen vroege zwangerschap

De afdeling Voortplanting & Gynaecologie van het UMC Utrecht is in januari dit jaar gestart met een speciale polikliniek voor problemen in de vroege zwangerschap.

De nieuwe poli bundelt versnipperde zorg. Tot nu toe worden vrouwen die problemen krijgen in de eerste veertien weken van hun zwangerschap verwezen naar verschillende plekken in het UMC Utrecht.
 
Problemen met zwangerschap
In de afgelopen twee maanden zijn ruim honderd vrouwen op de nieuwe polikliniek opgevangen. De polikliniek behandelt vrouwen waarbij de zwangerschap misgaat door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam. Ook gezonde zwangere vrouwen met bloedverlies, of buikpijn of extreme misselijkheid en zwangerschapsbraken kunnen na verwijzing door de verloskundige of huisarts terecht bij de polikliniek. Vijftien tot twintig procent van de vrouwen krijgt in de eerste veertien weken van hun zwangerschap, problemen.

Verpleegkundige zorg
Vier verpleegkundigen en twee verloskundigen/echoscopistes organiseren de zorg in de polikliniek. Zij zorgen dat er een arts langskomt, een echo wordt gemaakt, bloedonderzoek wordt gedaan en onderhouden zo nodig ook telefonisch contact met de patiënten.
Naast het UMC Utrecht is ook het AMC in Amsterdam bezig met de voorbereiding van een dergelijke polikliniek. Deze zal voor de zomer dit jaar zijn deuren openen.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.