Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hypermodern oefencentrum geopend

In het Wenckebach Skills Center UMCG kunnen verpleegkundigen en specialisten vaardigheden trainen zonder daar de ziekenhuispatiënten mee te belasten.

Op 31 maart opende minister Plasterk het hypermoderne opleidingsinstituut in Groningen.


Poppen

Er wordt geoefend op patiënt-simulatoren. Dat zijn levensechte computergestuurde poppen, die een behandeling niet alleen ondergaan, maar daar net als een echte patiënt op reageren. De geavanceerde poppen hebben een ‘echte’ ademhaling, bloeddruk en hartslag, en hun toestand kan verbeteren of verslechteren. Van tevoren wordt er een ‘scenario’ in de pop gestopt, zodat hij de ene keer een allergische reactie op een geneesmiddel krijgt, en de andere keer een hartritmestoornis. Door de verschillende scenario’s is het mogelijk om verpleegkundigen en artsen met verschillende specialismen en niveaus te trainen. Het oefencentrum beschikt naast volwassen poppen ook over een simulatoren van een kind en een baby. Docenten kunnen vanuit een naastgelegen kamer meekijken en aan de hand van video-opnames direct na afloop de training evalueren.

Levensecht
Het Skills Center is een apart en nieuw gebouw op het UMCG-terrein. In het centrum zijn onder andere diverse operatiekamers, een intensive care unit en een standaard verpleegkamer ingericht. Voor het nabootsen van de levensechte praktijksituaties wordt gebruik gemaakt van de modernste apparatuur en instrumentarium. Soms moderner dan in het UMCG, waardoor medewerkers in het Skills Center kunnen leren werken met bijvoorbeeld nieuwe OK-apparatuur voordat deze op de operatiekamers geïnstalleerd wordt.

Andere ziekenhuizen
Het Skills Center beschikt over eigen sterilisatie- en kledingvoorzieningen, zodat de gebruikte instrumenten nooit kunnen mengen met die van het ‘echte’ ziekenhuis. In het Wenckebach Skills Center UMCG worden niet alleen medewerkers van het UMCG getraind. Ook verpleegkundigen en artsen van andere ziekenhuizen kunnen gebruik maken van de opleidingsmogelijkheden die het Skills Center van het UMCG biedt.

Door: Redactie Nursing
UMCG Groningen

Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.