Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Inspectie moet ziekenhuizen beter controleren'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet beter toezicht houden op de veiligheid en kwaliteit in zorginstellingen. Op dit moment rekent de overheid er te veel op dat besturen van ziekenhuizen en andere instellingen die verantwoordelijkheid zelf aan kunnen.

Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van mr. Pieter van Vollenhoven maandag in een rapport. De raad heeft voor het eerst de veiligheidsrisico's in de gezondheidszorg onderzocht. Dat gebeurde nadat de IGZ in april 2006 de afdeling hartlongchirurgie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen onmiddellijk liet sluiten, toen bleek dat er abnormaal veel patiënten waren overleden.
 
Verantwoordelijkheid
De IGZ zou moeten controleren of instellingen hun verantwoordelijkheid voor veiligheid goed hanteren, maar is daar volgens de Onderzoeksraad nog ver van verwijderd. Bijvoorbeeld bij het UMC St Radboud zag de inspectie vrijwel uitsluitend gegevens die het ziekenhuis zelf verstrekte. De betrokken hartspecialisten waren zich er niet van bewust dat hun prestaties onvoldoende waren. De affaire in het UMC kwam aan het licht toen een hoogleraar cardio-anesthesiologie in een uitgelekte e-mail aan collega's schreef dat hij zich niet in zijn eigen ziekenhuis zou laten opereren wegens het hoge aantal sterfgevallen.
Eigen instituut
Het UMC opende deze maand als eerste instelling in Nederland een eigen Instituut voor Waarborging van Kwaliteit en Veiligheid, dat toeziet op de naleving van de wetten waarin de verantwoordelijkheid van artsen en bestuurders voor de patiënten is geregeld. Het instituut controleert en kan ook op eigen gezag onderzoeken uitvoeren. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil dat de minister van Volksgezondheid een vergelijkbare regeling landelijk invoert.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.