Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Spreekuur medisch specialist via internet

Met ingang van 19 mei a.s. beschikt de afdeling Neurologie van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Mesos Medisch Centrum in Utrecht als eerste in Nederland over een webspreekuur.

Dit houdt in dat de neuroloog via het internet medische informatie uitwisselt met de patiënt. Belangrijkste voordeel is dat een onnodig polikliniekbezoek, met de daaraan verbonden tijdsinvestering en kosten voor zowel de patiënt als de behandelend arts, hiermee wordt voorkomen.
 
Beveiligd
Het webspreekuur met de neuroloog loopt via een beveiligde internetverbinding. Op het webspreekuur kan de behandelend arts uitslagen van onderzoeken aan de patiënt doorgeven. Ook kan de patiënt vragen stellen of kan de behandelend arts vragen stellen aan de patiënt, bijvoorbeeld wat het effect is van de medicijnen of fysiotherapie die de neuroloog heeft voorgeschreven. Nadat alle noodzakelijke informatie is uitgewisseld en vragen zijn beantwoord, sluit de arts het spreekuur af. De patiënt kan dan niet meer op de website komen.
 
Persoonlijk contact
Vanzelfsprekend kiest de patiënt er zelf voor of hij of zij van het webspreekuur gebruik wilt maken. Als de patiënt liever persoonlijk contact wil, dan kan dat natuurlijk. Bovendien kan de behandelend arts de patiënt alsnog uitnodigen voor een persoonlijk gesprek als hij hem of haar nog wil zien. De informatie die de patiënt invult of leest is uitsluitend toegankelijk voor de patiënt en de behandelend arts. Anderen kunnen deze informatie niet inzien. Ook andere ziekenhuizen kunnen in principe gebruik gaan maken van deze nieuwe vorm van communicatie tussen medisch specialist en patiënt.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.