Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen zien vaak suïcide

'Bijna iedere dag krijgt een Belgische verpleegkundige te maken met een zelfmoord', zegt Open Vld-kamerlid Hilde Vautmans.  
 
Verpleegkundigen zien vaak suïcide

In de Belgische ziekenhuizen vinden ieder jaar bijna 300 zelfdodingen plaats, waarvan 200 in algemene ziekenhuizen. Dat blijkt uit de officiële cijfers van de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, in antwoord op vragen van Open Vld-kamerlid Hilde Vautmans. De meest recente cijfers zijn overigens uit 2004 en 2005.
 
Alarmerende geluiden
Vautmans trok aan de bel nadat ze in haar omgeving alarmerende geluiden hoorde. ‘Ik hoorde het verhaal van iemand wiens broer zelfmoord had gepleegd in een ziekenhuis. Ik ging toen eens rondvragen bij verpleegkundigen, en toen bleek dat er heel veel waren die er mee te maken hadden.’
 
Wasgoedkoker
De liberale volksvertegenwoordiger wil dat er onderzoek komt naar de reden van dit hoge aantal. Tot nu toe kan zij alleen maar gissen. ‘We weten nog te weinig over gevaarlijke situaties in ziekenhuizen. Ik heb wel verhalen gehoord over patiënten die in de wasgoedkoker springen, of uit een raam. Maar het is niet bekend of dit structureel voorkomt.’
 
Psychiatrie
Ook is niets bekend over welke patiënten pogingen tot zelfdoding doen in algemene ziekenhuizen. Hilde Vautmans: ‘Patiënten met letsel door een zelfmoordpoging verblijven in een algemeen ziekenhuis, vaak in afwachting van een opname bij psychiatrie. Dan komt het voor dat ze een nieuwe poging ondernemen, want de bewaking is minder intensief dan in een psychiatrisch ziekenhuis. Maar ik heb ook verhalen gehoord van terminale patiënten die zelfmoord plegen.’ Uit de cijfers die de minister gaf blijkt alleen dat twee keer zoveel mannen als vrouwen zelfmoord plegen in de Belgische ziekenhuizen.
 
Door: Redactie Nursing | Leendert Douma
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

  • no-profile-image

    DINARobertson

    The business loans are useful for people, which are willing to ground their business. By the way, it's easy to get a college loan.

Of registreer je om te kunnen reageren.