Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorginstellingen beter voorbereid op rampen

Nederlandse zorginstellingen zijn beter voorbereid op rampen dan een paar jaar geleden. Ruim negentig procent oefent op de taken bij rampen en crises.
 

Zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder tweehonderd zorginstellingen als ambulancevoorzieningen, traumacentra, GGD en GHOR-bureaus en ziekenhuisafdelingen Spoedeisende Hulp. Ziekenhuizen oefenen vooral intern, ambulancediensten en bureaus voor geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) oefenen vaker multidisciplinair.

 
Flitsrampen
“Er wordt vooral geoefend op flitsrampen, zoals de vuurwerkramp en de vliegramp in de Bijlmer”, zegt Joris IJzermans, onderzoeker bij NIVEL. “Op chemische rampen, overstromingen of een pandemie wordt minder geoefend dan verstandig is. Alleen de GGD oefent bijvoorbeeld op de uitbraak van een grieppandemie.”
 
Goed voorbereid
Door de Bijlmerramp, de vuurwerkramp in Enschede en terroristische aanslagen in de VS, Spanje en Engeland groeit het bewustzijn dat acute spoedeisende hulp goed voorbereid moet zijn. Het is ook wettelijk vastgesteld dat zorginstellingen specifiek voorbereid moeten zijn op rampen en crises.
 
Door: Redactie Nursing
NIVEL
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.