Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Angst voor embryoselectie is niet realistisch

Er is geen enkele aanwijzing dat aanstaande ouders sneller abortus laten plegen als blijkt dat hun ongeboren vrucht iets kleins mankeert. Dat heeft een groep artsen dinsdag op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde geschreven.

 
Volgens de artsen blijkt ook nergens uit dat mensen sneller tot abortus overgaan als hun vrucht een kleine kans op kanker heeft. De artsen reageren met hun artikel op de discussie die ontstond over de embryoselectie bij aangeboren afwijkingen.

Zorgvuldig afwegen
Vooral in christelijke kring bestaat de angst dat er een hellend vlak zal ontstaan: Nu staat ter discussie om embryo's weg te halen bij vrouwen met een grote kans op borstkanker. Misschien wordt het over een paar jaar normaal om embryo's weg te halen omdat er kans is op bijvoorbeeld een hazenlip of een klompvoet. De artsen bepleiten dat per geval zorgvuldig wordt afgewogen of een ingreep in de zwangerschap medisch en ethisch acceptabel is.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.