Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Beweging bevordert herstel na zwangerschap

Aanstaande moeders die aan het eind van de zwangerschap bedrust hebben moeten houden, herstellen moeizamer dan vrouwen tot voor de bevalling actief zijn gebleven.
Beweging bevordert herstel na zwangerschap

Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse verpleegkundeopleiding in Ohio. Vervolgonderzoek moet het effect aantonen van een bewegingsprogramma voor pas bevallen vrouwen.
 
Spierzwakte
Volgens de onderzoekers van de Case Western Reserve University's Frances Payne Bolton School of Nursing kampen jonge moeders die vanwege dreigende complicaties aan bed gebonden waren, drie maanden na de bevalling met meer klachten dan vrouwen die in beweging bleven. Veelvoorkomende problemen zijn rugklachten, spierzwakte, mentale klachten en verminderd uithoudingsvermogen. In de VS krijgt circa één miljoen vrouwen jaarlijks het advies om bedrust te houden.
 
Zelfmanagement
Professor Judith Maloni heeft de effecten van bedrust bestudeerd. Het blijkt dat het bed houden de werking van alle belangrijke organen aantast. De klachten zijn vergelijkbaar met die van ieder ander die lang in bed heeft gelegen. Het vervolgonderzoek 'Rebound: A Self-Management Intervention for Recovery from Ante-partum Bed Rest', bekijkt hoe zelfmanagement de gezondheid van pas-bevallen moeders kan bevorderen. De vrouwen krijgen hierbij een bewegingsprogrmamma aangeboden met cardio- en krachtoefeningen.
 

 

redactie Nursing - Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.