Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Groot tekort aan verpleegkundigen in Antwerpen

Het Antwerpse Openbare Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)  heeft dringend honderd verpleegkundigen nodig.
Groot tekort aan verpleegkundigen in Antwerpen

 
OCMW-voorzitter Monica De Coninck zoekt een oplossing in nieuwe methodes van rekrutering en selectie.De Antwerpse instellingen hebben momenteel tien procent te weinig verpleegkundigen om aan de wettelijke normen te voldoen.
 
Overuren
'Verpleegkundigen moeten noodgedwongen veel te veel overuren maken, wat een bijkomend probleem van compensatiedagen creëert. We zetten nu ook niet-verpleegkundigen zoals opvoeders en ergotherapeuten onder toezicht in, voor taken waarvan de wet niet verplicht dat ze door verpleegkundigen worden gedaan, zoals hulp bij zorg, het begeleiden van activiteiten en bepaalde administratieve taken', zegt De Coninck.
 
Vijftigplussers
De schaarste op de arbeidsmarkt en de vergrijzing verplichten het OCMW om creatief te zijn. 'We zullen voor bepaalde taken bijvoorbeeld vijftigplussers moeten rekruteren die misschien niet altijd over de juiste diploma’s beschikken, maar wel vaak zeer gemotiveerd zijn', aldus De Coninck. 'Daarnaast verlaten we de klassieke paden van rekrutering en selectie, waarbij mensen solliciteren naar een bepaalde job. Als mensen zich aanbieden, moeten we onderzoeken voor welke taken ze geschikt zijn. We gaan meer kijken naar hun competenties dan alleen naar hun diploma’s. Ik hoop dat deze zomer veel pas afgestudeerde jongeren bij het OCMW solliciteren.'
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.