Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Klink: 'Fixatie niet altijd uit te sluiten'

Het is niet onverantwoord om een Zweede band te gebruiken, als zorgverleners er strict op toezien dat dit veilig gebeurt.
Klink: 'Fixatie niet altijd uit te sluiten'

Dat heeft Minister Ab Klink geantwoord op kamervragen van Fleur Agema (PVV), naar aanleiding van de dood van twee patiënten in het Atriumziekenhuis in Heerlen in mei dit jaar.
 
Risico's
Volgens de minister klopt het dat bij een verkeerde toepassing van de Zweedse band een patiënt zich zo kan beknellen dat dit de dood tot gevolg heeft. Maar ondanks de risico's is het gebruik van vrijheidsbeperkingen niet uit te sluiten, mits onder streng toezicht van de zorgverlener gericht op de veiligheid, zo stelt hij.
 
Onderzoek
Afgelopen voorjaar overleden in een week tijd twee patiënten van het ziekenhuis door verstikking veroorzaakt door een Zweedse band. Het OM ging over tot een onderzoek. Volgens Klink is niet bekend in hoeveel instellingen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuizen fixatie gebruikt wordt.
 
Bewustwording
In 2007 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een campagne gehouden met onaangekondigde bezoeken in 90 instellingen, waar het gebruik en de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen werd getoetst. De nadruk van het onderzoek lag op het terugdringen van vrijheidsbeperkingen. Met de eindrapportage, die eind dit jaar verschijnt, en een congres wil de IGZ bewustwording op gang brengen voor het verder terugdringen van vrijheidsbeperkingen.
 
 
Zie ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.