Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vier verpleegkundig specialismen wettelijk beschermd

Er komen vier verpleegkundig specialismen met wettelijk beschermde titels, zo heeft het College Specialismen Verpleegkunde besloten.

Na goedkeuring van minister Klink kunnen verpleegkundig specialisten zich officieel laten registreren, naar verwachting voor het einde van dit jaar. V&VN is erg blij met het besluit van het CSV en verwacht dat jaarlijks honderden verpleegkundigen zich in het register voor verpleegkundig specialist zullen registreren.
 
Master en expert
Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een erkende, specifieke masteropleiding en ervaring op het niveau van expert, die individueel en zelfstandig patiënten behandelt.
 
Specialismen
Het College Specialismen Verpleegkunde (CSV) heeft vier verpleegkundig specialismen aangewezen:
  • Verpleegkundig Specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig Specialist acute zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig Specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig Specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen
 
Competenties
De indeling van het CSV is gebaseerd op de competenties van de verpleegkundig specialist. In het ene specialisme staat het voorkomen van ziek worden centraal, in de andere juist meer de (vaak medische) behandeling en in een derde gaat het om zorg die mensen verder hun hele leven lang nodig hebben. Per specialisme heeft de verpleegkundige andere kennis en vaardigheden nodig. V&VN beoordeelt de indeling als helder en is van mening dat versplintering in titels en werkzaamheden zo kan worden voorkomen.
 
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.