Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bloedtransfusie in toekomst mogelijk overbodig

Het is mogelijk om gigantische hoeveelheden rode bloedcellen te maken uit menselijke stamcellen. Dat maakt bloedtransfusie in de toekomst overbodig.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Blood. Volgens Robert Lanza, wetenschappelijk directeur van Advanced Cell Technology (ACT), is het mogelijk om 100 miljard rode bloedlichaampjes uit een stamcel te maken.
 
Zuurstof
De cellen zouden zelfs in staat zijn zuurstof te transporteren, zoals rode bloedlichaampjes dat ook in het menselijk lichaam doen. Voor de vervaardiging van de bloedcellen waren aan de embroyonale stamcellen speciale voedingsstoffen en proteïnen toegevoegd.
 
Veiliger
Het gecreëerde ‘synthetische bloed’ zou ook veiliger zijn dan echt bloed, omdat het geen hepatitis, HIV of andere ziekten bevat. Volgend jaar worden de bloedlichaampjes in een menselijk lichaam getest.

Door: redactie Nursing
AFP

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.