Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medische implantaten kunnen worden gehackt

Geïmplanteerde medische apparatuur zoals pacemakers en defibrillators kunnen gehackt en ontregeld worden. Dat hebben veiligheidsexperts op de Black Hat conventie in Las Vegas gezegd, zo schrijft de Nederlandse internetnieuwssite Webwereld.
Medische implantaten kunnen worden gehackt

Hackers kunnen persoonlijke gegevens buit maken, medische apparatuur resetten en de batterijen leeg laten lopen, waardoor de patiënt de batterij eerder dan gepland operatief moet laten vervangen, waarschuwen Tadayoshi Kohno en Kevin Fu, assistant professoren in computerwetenschap aan respectievelijk de Universiteit van Washington en Massachussets Amherst.
 
Geen direct gevaar
Er bestaat, vervolgt Webwereld, nog geen direct gevaar voor patiënten, maar de professoren dringen niettemin aan op maatregelen om de medische apparatuur hackbestendig te maken. 'Eerder hebben hackers websites voor epileptici geïnfecteerd met malware. Na de hackaanval vertoonden de gehackte sites flitsen die voor een epileptische aanval kunnen zorgen. Volgens Fu is het aannemelijk dat zij er ook niet voor terug zullen deinzen om medische apparatuur te hacken', luidt het.
 
Zelf hacken
Kohmo en Fu zijn er zelf inmiddels, bij wijze van test, in geslaagd een implanteerbare cardioverter-defibrillator te hacken. Naast defibrillators maken ook insulinepompen, cochleaire implantaten, neurostimulatoren, pacemakers en zelfs kunstledematen gebruik van draadloze communicatie, besluit Webwereld.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.