Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kamer: geen standaard voor reanimatie van verpleeghuisbewoner

De Tweede Kamer vindt met staatssecretaris Bussemaker dat er geen standaardisering moet komen bij reanimatie in verpleeg- en verzorgingshuizen.
Kamer: geen standaard voor reanimatie van verpleeghuisbewoner


Elke bewoner van een verpleeghuis of verzorgingshuis moet, in overleg met de arts, uiteindelijk zelf een besluit nemen over wel of niet reanimeren in geval van een hartstilstand. De keuze van de oudere gaat daarbij boven de keuze van hulpverleners. Voor een algemeen 'ja, tenzij'-beleid, waarbij cliënten worden gereanimeerd tenzij ze zelf hebben aangegeven dat niet te willen, bestaat onvoldoende draagvlak.
 
Bij twijfel: reanimatie
Het afwijzen van standaardisatie betekent dat de overheid geen keuze maakt, maar die overlaat aan de beroepsgroepen. Wél sloeg Bussemaker een aantal piketpaaltjes: zo vindt ze dat artsen en cliënten samen tot een besluit moeten komen binnen zes weken nadat een cliënt in een verzorgings- of verpleeghuis komt wonen. Bij twijfel moet er altijd reanimatie vinden.
 
Richtlijn
Voor verzorgingshuizen bestaat geen algemene richtlijn over reanimatie. De Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuisartsen (NVVA) heeft al aangekondigd samen met huisartsen de richtlijn voor reanimatie in verpleeghuizen onder de loep te willen nemen. Daar geldt nu de ongeschreven regel dat er niet wordt gereanimeerd tenzij de bewoner nadrukkelijk heeft aangegeven dat wel te willen.
 
 
Lees ook:

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.