Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Prestaties zorginstellingen op internet

Vanaf vandaag is op de website kiesBeter.nl te zien hoe 1200 organisaties in de zorg presteren. Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid lanceerde de kwaliteitskaarten voor verpleging en verzorging en voor thuiszorg.
Prestaties zorginstellingen op internet

Op de www.kiesbeter.nl kunnen bezoekers de verschillende locaties met elkaar vergelijken. Er worden meerdere criteria gebruikt die de kwaliteit bepalen, zoals doorligwonden, ondervoeding en het aantal valincidenten. De kwaliteitsgegevens worden uitgesplitst in verpleging en verzorging en thuiszorg.
 
Doorligwonden
Instellingen scoren goed met het voorkomen van ondervoeding en doorligwonden, maar te veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen vallen nog (11 procent per maand). Ook hebben instellingen nog te weinig oog voor incontinentie.
 
Verpleging, verzorging, thuiszorg
De gegevens over de kwaliteit in de instellingen zijn gebaseerd op ervaringen van cliënten en gegevens uit het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg. Alle koepelorganisaties uit de verpleging, de verzorging en de thuiszorg hebben meegewerkt om de gegevens te verzamelen. Op de site zijn nu de gegevens van 62 procent van de instellingen te zien.
 
Objectieve kwaliteitsgegevens
De website kiesBeter.nl werd in 2005 in het leven geroepen door de toenmalige minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD). Vanaf toen konden Nederlanders op de site verpleeg- en verzorgingstehuizen vergelijken. Nu zijn hieraan dus 'objectieve' kwaliteitsgegevens toegevoegd. KiesBeter.nl biedt informatie over de kwaliteit van verzekeringen, medicijnen, ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dit moet mensen helpen bij de keuze voor de soort zorg die zij willen.
 
Door: redactie Nursing
Elsevier

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.