Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Spoedverpleegkundigen worden gevolgd

Twentse SEH-verpleegkundigen worden vanaf oktober 2008 nauwlettend in de gaten gehouden. Doel is de toegankelijkheid van de acute zorg te verbeteren.


Hoeveel nachthulpverpleegkundigen heb je in een ziekenhuis nodig voor een optimale behandeling van spoedvragen? Welke routes moeten ambulances rijden? Hoe zorg je dat de overlevingskans voor iemand die een hartinfarct krijgt, groter wordt? Over deze en andere vragen buigt de Universiteit Twente zich vanaf oktober 2008.
 
Meetweek
Onder leiding van healthcare-hoogleraar Maarten IJzerman wordt de doelmatigheid van de acute zorg in de regio onder de loep genomen. Gedurende een ‘meetweek’ wordt iedere patiënt geregistreerd die een beroep doet op een verlener van acute zorg, zoals een eerstehulppost, ziekenhuis of ambulancedienst.

Acute zorg
Doordat de traumahulp in regio’s is verdeeld, is de acute zorg versnipperd. Overal komen spoedvragen binnen; bij huisartsen, ziekenhuizen en ambulancediensten. Daarom heeft elke traumaregio een Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), dat jaarlijks de acute zorgvragen moet meten. Er wordt bijvoorbeeld bijbehouden hoe vaak een beroep wordt gedaan op de acute zorg, hoe snel iemand in het ziekenhuis wordt opgenomen en hoe vaak iemand ten onrechte geen spoedhulp krijgt.
 
Toegankelijkheid
Hoogleraar IJzerman en zijn team gaan het uitgebreider en landuriger aanpakken dan de ene 'meetweek' per jaar. Dit onderzoek wordt op grote schaal en voor langere tijd uitgevoerd in de Euregio Enschede-Gronau, Twente, een deel van de Achterhoek en een stukje Duitsland, Belangrijk daarbij is dat de samenwerking tussen de verschillende hulpinstanties onder de loep wordt genomen. Het is de bedoeling dat alle verzamelde patiëntgegevens gekoppeld worden. Zo moet de toegankelijkheid van de zorg verbeterd worden.

Door: Redactie Nursing

Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.