Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Strengere controle op vastbinden patiënten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat strenger letten op het gebruik van onrustbanden en Zweedse Banden.
Strengere controle op vastbinden patiënten

Volgens de inspectie is er een toename van het aantal dodelijke ongelukken met een onrustband, meestal als gevolg van vermijdbare fouten.
 
Calamiteiten
Tussen juni vorig jaar en mei dit jaar zijn acht calamiteiten bij de IGZ gemeld. Zeven patiënten stierven, vermoedelijk door het gebruik van de banden. Twee van de meldingen waren afkomstig uit ziekenhuizen, vier uit verpleeg- en verzorgingshuizen en twee uit instellingen voor verstandelijk gehandicapten.
 
Tuchtrecht
De IGZ heeft instellingen een brief gestuurd waarin wordt opgeroepen maatregelen te nemen.Ongevallen en bijna-ongevallen met onrustbanden moeten gemeld worden bij de inspectie. Instellingen die de fout ingaan, kunnen maatregelen opgelegd krijgen van de inspectie. Een zorgverlener kan tuchtrechtelijk worden vervolgd.
 
Fixatie
Volgens de IGZ zien zorgverleners de onrustbanden als middel om gevaarlijke situaties te voorkomen maar zien ze niet het gevaar van het hulpmiddel zelf. Ook zijn ze er zich nog te weinig van bewust dat fixatie niet altijd nodig is. De problemen met het gebruik van de banden worden volgens de IGZ onder meer veroorzaakt door onbekwaamheid van het personeel en het ontbreken van een goede handleiding.
 
Zorg voor vrijheid
Met haar campagne Zorg voor Vrijheid probeert de inspectie zorgverleners te stimuleren meer gebruik te maken van andere maatregelen die minder ingrijpend zijn op de persoonlijke levenssfeer. Onrustbanden horen pas toegepast te worden als alle andere alternatieven goed zijn afgewogen.
 
Door: redactie Nursing
IGZ

Lees ook:
 
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.